Benjamin Graham – The Intelligent Investor

Benjamin Graham a avut norocul să fie primul care, în 1949, a scris despre niște lucruri banale, de care orice investitor serios se prinde după câțiva ani de bursa. Unele dintre sfaturile sale par de-a dreptul triviale, la nivelul celor mai bune perle filosofice oferite de Gheorghe Hagi. De exemplu, Graham ne îndeamnă cu înțelepciune: „Investitorii trebuie să evite pierderile.” În stilul lui Hagi, asta s-ar traduce prin „să fie bine, să nu fie rău.” Graham ne spune, de asemenea, să „cumpărăm sub valoarea intrinsecă”. Deci sa platim mai putin decat face? Ahhh, cine s-ar fi gandit la asta… Mind blown.
Dar cum calculăm această valoare intrinsecă? Ah, acolo e șmecheria! Dacă întrebi zece analiști cum se face, vei primi zece răspunsuri diferite, și tot vei rămâne cu întrebarea.

Cartea este scrisă într-un stil destul de complicat și poate părea imposibil de citit pentru cineva care nu are un dicționar financiar lângă. Totuși, The Intelligent Investor a devenit un fel de biblie a investitorilor care vor să pară serioși. Dacă vrei să impresionezi la o întâlnire cu alți investitori, e obligatoriu să ai această carte pe raft și să știi măcar două-trei citate de genul „piața e ca un pendul care oscilează între optimism nefondat și pesimism absurd”. Să nu uităm de celebra „marjă de siguranță”, care sună foarte bine în orice conversație despre investiții, chiar dacă nu ești sigur ce înseamnă exact.

Graham a tot actualizat cartea de patru ori, ultima oară în 1973, când bursa și lumea arătau cu totul altfel.
Acum nu mai oferta “patch-uri de securitate”.
Cu toate acestea, mulți continuă să creadă că ideile din carte sunt aplicabile în 2024, în ciuda faptului că lumea financiară s-a transformat complet prin tehnologie, globalizare și meme stocks.

O mare parte din faima cărții vine datorită lui Warren Buffett, probabil cel mai mare investitor din istorie, care a fost ucenicul lui Graham la Universitatea Columbia. Acum, unii cred că succesul lui Buffett este strict datorat învățăturilor lui Graham. Totuși, nu putem ignora că tatăl lui Buffett era broker, om de afaceri și membru în Congres, ceea ce înseamnă că Warren a avut, încă de mic, acces la un mediu de afaceri extrem de avantajos. Să nu mai vorbim de faptul că Buffett, chiar și azi, nu stă închis într-un birou citind rapoarte financiare pe hârtie, cum și-l imaginează unii. În realitate, el primește informații din toate colțurile lumii, de la experți de top și are acces la resurse pe care puțini investitori le pot atinge.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share