November 2024

Zi de vot

Pe 24 noiembrie sunt alegerile. Este o zi specială, știți ce aveți de făcut!

Cumpărați alcool de 23, deoarece pe 24 nu se va vinde!

Fii Barbat

Avem expresia „Fii bărbat!” pentru că, odinioară, existau așteptări clare de la un bărbat.

Bărbații băteau palma și aveau un „gentlemen’s agreement”; își dădeau cuvântul, iar onoarea lor era în joc. Se țineau de cuvânt, pentru că respectul față de onoare era sacru. Pentru aceasta, se ajungea chiar la dueluri, căci se prefera moartea în locul unei vieți fără demnitate.

Bărbații se puteau baza unii pe alții. Mergeau împreună în bătălii, unde preferau să moară împreună decât să supraviețuiască doar unul, lăsându-i pe ceilalți să piară. Astăzi, la prima ocazie, bărbații se trădează între ei.

Bărbații aveau visuri și idealuri, inventau, explorau, plecau în expediții – dracu’ știe unde ajungeau – dar știau că trebuie să-și ducă misiunea la capăt și se puteau baza unul pe altul. Azi, chiar și pentru cel mai banal proiect, e greu să formezi o echipă de câțiva bărbați în care să ai încredere. „Cele mai multe curve nu-s femei.”

Bărbații munceau câte 12 ore pe zi pentru a asigura un trai decent familiei, conștienți că menirea lor era să se sacrifice și simțindu-se împliniți făcând asta. Bărbatul era un paratrăsnet, asumându-și toate problemele familiei. Bărbații erau lideri; astăzi, mulți nu mai conduc nici măcar în propriile familii, ascunzându-se sub fusta nevestelor.

Bărbatul trebuia să impresioneze prin personalitate, inteligență și putere. Azi, mulți bărbați au preocupări superficiale – epilat, blugi mulați.

Barbatii livrau fapte, nu scuze. Azi, putini barbati mai au co*e!

Despre infrangere

Uneori, încerci ceva mai greu și poți să și pierzi. Pierzi din cauza ta sau din cauza altora? Dacă ai făcut tot ce ținea de tine și ai pierdut, este totuși o victorie!

Ai luat niște decizii proaste — așa par acum, dar cu informațiile de atunci păreau corecte. Când ieși din zona de confort, e normal să mai și pierzi. Tăria de caracter înseamnă să nu dai înapoi și să rămâi în acea zonă, chiar dacă te doare, care apoi devine noua ta zonă de confort. Felicitări, ai progresat!

Cel care are puține înfrângeri înseamnă că a dus prea puține bătălii. Înfrângerile se adună sub forma de experiențe, pe care se clădesc viitoarele victorii. Câștigătorii au devenit învingători pentru că au putut să încaseze multe și să nu renunțe. Campionilor nu le numără nimeni înfrângerile, doar victoriile!

Continuă, ești pe drumul cel bun!

Charles Chaplin – Viata mea

Charles Chaplin, omul care a exprimat atât de multe fără să scoată un cuvânt. Vă dați seama cum ar fi fost dacă ar fi vorbit în filme? Ar fi fost ca atunci când vezi o femeie sau un bărbat superb, îți place de el, dar după ce deschide gura, nu îți mai place.

Cartea începe cu copilăria lui Chaplin, una în alb și negru. Tatăl său, un cântăreț alcoolic, a părăsit familia și a murit când Charlie avea doar 12 ani. Mama sa a încercat să se întrețină pe ea și pe copii, dar a suferit de probleme de sănătate mintală și a fost internată într-un sanatoriu. În aceste momente, Charlie și fratele său au fost trimiși în instituții pentru copii orfani și în case de corecție, trăind experiențe traumatizante.

Povestea este relatată cu mult sentiment; cred că unii ar putea chiar să plângă citind, și te gândești că este, într-adevăr, „cea mai bună autobiografie scrisă vreodată de un actor”, cum afirmă Chicago Tribune pe copertă. Și ai parcurs doar 100 de pagini din cele 700.

Apoi viața lui Charlie devine un film foarte colorat, pentru că are bani, dar pare că nu mai are sentimente, de parcă ar povesti viața altcuiva. Restul cărții este o înșiruire de personaje, filme și de câți bani face, iar Charlie parcă devine din nou mut, pentru că nu spune nimic memorabil, și este păcat, pentru că a fost în atâtea cercuri…

Te-ai aștepta ca, după ce devine bogat, să înceapă să ajute copiii aflați în situații similare cu cele pe care le-a trăit el. Chaplin a făcut acte de caritate de-a lungul vieții sale fără prea multă publicitate, poate de aceea aceste detalii nu apar în autobiografie.

Dacă vrei să ajuți și tu copiii de azi, care nu știi ce ar putea ajunge mâine, o poți face pe https://salvaticopiii-iasi.galantom.ro/p/marius-alexe-2024